divendres, 31 de juliol del 2015

Reflexions polítiques de cara a les eleccions de la tardor

Un PP maquillat pretén perpetuar-se en el poder sense haver netejat la pròpia corrupció i després d’haver empitjorat els problemes generals a l’Estat


Foto: Rajoy es banya a l’estiu. Publicada en El País el 26.7.15

El PP ha canviat el logo del partit. Ha posat al front de la comunicació del partit cares noves, passeja a Rajoy ací i allà, però en canvi la política del partit ha virat més encara a la dreta. L’elecció de candidats amb aires d’extrema dreta com García Albiol al Parlament de Catalunya, són exemple de la deriva  dretana del partit.
Més encara es comprova aquesta deriva en els  punts polítics bàsics :

  •        Corrupció pròpia del partit: doble comptabilitat, finançament irregular, participació d’apròpiament il·legal a través de processos encara no resolts com les operacions  Gürtel i Púnica.

  •        Legislació retrògrada social i mediambiental: amb augment de legislació repressora com la “llei mordassa”. Legislació contrària a l’ús de les energies renovables. La possibilitat de construcció a la costa i als  espais forestals cremats.

  •        En el camp social cabdal del treball, l’atur, els contractes precaris i l’augment de la desigualtat, marquen clarament quina és la política del PP

  •        Nul.la actuació de reforma de les institucions. Sense respostes constructives en relació a les CC.AA i ajuntaments.


  •        Actuació marginal a la UE, a remolc del neoliberalisme que ha agreujat els efectes de la crisi econòmica.



Les eleccions legislatives d’àmbit estatal es consideren les més importants des del punt de vista dels mecanismes econòmics i polítics a l'abast dels governs estatals. Ací es concentren els mecanismes principals de poder.

Les coalicions de govern autonòmiques i municipals de progrés i de canvi  fetes a tot l’estat a partir dels resultats de les passades eleccions autonòmiques i municipals i també  l’actual oposició plural al Congrés dels Diputats mostren una manera diferent a la del PP i a la de CiU de fer política.

Alguns exemples al País Valencia i les Illes, a Barcelona i a Madrid,  a Andalusia i Castella entre altres llocs ens aprofiten d’exemple:
S’ha retornat el dret universal a la sanitat, s’han abonat les despeses de la dependència paralitzades durant mesos. S’han aturat desnonaments, s’han cobert despeses de menjadors infantils. S’han derogat  plans de destrucció de barris com el del Cabanyal... Polítiques que mostren la conveniència  de rellevar al PP del govern amb una majoria al Congrés dels Diputats capaç d’articular polítiques de reforma, regeneració i justícia social. Per tot això, ara, guanyem l’Estat.

Al País Valencià es planteja la possibilitat de col·laboració entre  Compromís i Podem, que de quallar no s’hauria de fer amb detriment de l’àmbit valencià de decisió i s’hauria de bastir respectant els plantejaments de Compromís respecte del país. Això, en bona llei, faria camí per la necessària reforma estatal en el finançament,  en els drets socials i en l’articulació de la diversitat cultural i nacional de l’estat. 

La política la fem entre tots. Tal i com veiem, els vots poden ajudar a canviar les coses. La tardor és a la vista i hem de guanyar també  les eleccions de les quals depèn el govern de l’estat.








2 comentaris:

  1. Interessants reflexions, Ismael, en particular la darrera! La reserva que apuntes respecte de la possibilitat de col•laboració entre Compromís i Podem és vital: “s’hauria de fer respectant els plantejaments de Compromís respecte del país”. Hem d’estar ben alerta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Col.laborar és positiu, en espais polítics com els parlaments i en les eleccions prèvies, però ens cal deixar clar les dues vessants clau del moment: la protecció social i una solució solidària a la crisi econòmica i avançar en la construcció d'un marc institucional respectuós amb la diversitat cultural i nacional.
      Moltes gràcies pel teu comentari

      Elimina