dissabte, 4 de febrer de 2023

Reflexions de cara a les eleccions de 2023

 Un any dens d’eleccions com l’actual obliga  la ciutadania a reflexionar sobre les opcions i els reptes que representen.Foto 1, Jardí Botànic de la Universitat de València del qual han pres nom els pacte polítics que sostenen la Generalitat

http://www.jardibotanic.org/fotos/noticia_494.jpg

A primers de febrer ha circulat una petició àmpliament refrendada en la que es demana un tercer pacte del Botànic que continue en el futur el pacte ara en funcionament.

Aquesta és una doble petició, d’una banda es recorda als partits ara presents en el Consell de la Generalitat: Socialistes, Compromís i UP, la necessitat entendre’s ara i després de les eleccions.

D’altra banda en fer pública la petició es mobilitza  la ciutadania i especialment els votants perquè recolzen amb el seu vot en les properes eleccions municipals i autonòmiques els partits abans mencionats presents en la Generalitat i a molts municipis. Amb el ben entès que únicament serà possible reeditar el pacte en cas d’assolir la majoria absoluta.

Ens situem clarament en una política de blocs en la mesura en què els partits de dreta i dreta extrema, cada vegada més difícils de diferenciar, quan obtenen la majoria, formen govern, com s’ha demostrat recentment a Castella-Lleó i abans a Andalusia, a la Comunitat i a la ciutat de Madrid, i a Múrcia.Foto 2, polítics d’extrema dreta en la darrera manifestació a Cibeles feta el 21 de gener, la qual comptava amb el recolzament del PP i Ciudadanos.

La dinàmica del pacte del Botànic no només ha funcionat al País Valencià i a la ciutat de València entre altres ciutats, sinó que ha servit de referència a nivell estatal on la majoria parlamentaria al Congrés va permetre formar govern, aprovar lleis de progrés i bastir una política social capaç de minorar els impactes negatius de la crisi econòmica, de la pandèmia i ara mateix dels impactes econòmics de la invasió d’Ucraïna.

Sense una entesa àmplia com la que ha funcionat i funciona ara ací i allà, això no hauria estat possible.

El PP i Vox ens mostren contínuament, allà on governen, com funciona la corrupció generalitzada, l’aprovació de lleis reaccionàries on tenen majories, així com les retallades en sanitat, educació i la resta del sector públic.

La mobilització en les eleccions i, després, en els parlaments municipals, autonòmics i de l’Estat ha permès els pactes de govern, el del Botànic i els altres, fent possible polítiques socials i ambientals democratitzadores. Coneixem, en canvi, el resultat en lleis i en l’actuació subsegüent en relació al benestar social i econòmic que els dos partits PP i Vox practiquen. Sabem, a més, la manipulació en i sobre el Consell General del Poder Judicial que practiquen des de fa més de quatre anys.

Conèixer la realitat dels partits i el comportament dels dos blocs ara en funcionament és una obligació davant les tres consultes electorals a la vista. Hem de votar i després hem de pactar en la direcció que l’experiència immediata ens assenyala. Com ja s’ha dit, si nosaltres no fem política ens la faran, per això ens hem de mobilitzar i per això és útil actuar perquè un tercer pacte del Botànic siga possible. 

 

Publicat a la revista Saó, 13.2.2023

Reflexions de cara a les eleccions de 2023 - Revista Saó (revistasao.cat)

3 comentaris:

 1. Totalment d'acord, Ismael. Hem de fer possible el tercer Botànic.

  ResponElimina
 2. Completament d'acord!!

  ResponElimina
 3. Et sumes?
  https://www.volemtercerbotanic.com/
  https://www.gstatic.com/images/icons/material/system/1x/play_arrow_white_48dp.png

  ResponElimina