dissabte, 25 de març del 2023

Sobre la moció de censura presentada per R. Tamames al govern de P. Sánchez i el perill de l’extrema dreta.

 La moció de censura encapçalada per Tamames afavoreix l'extrema dreta.

  1. La moció encapçalada per R. Tamames el 21 i 22 de març es pot qualificar de moció amb trampa 
  2. L'extrema dreta és un perill global  R. Tamames amb parlamentaris de Vox ( Foto de J.J. Guillén/ EFE)

 

Una moció de censura, com és ben conegut, està obligada a proposar un programa i un govern alternatius al del govern que critica. No és un exercici de remembrança de la transició democràtica dels anys 70 ni una acusació sense proves sobre la política i la situació econòmica emanada del govern en actiu que es pretén desbancar, amb un recolzament parlamentari suficient. És un mecanisme constitucional potent, capaç de rellevar governs com va passar en la moció presentada contra el govern de M. Rajoy en el 2016. Si no s’adequa a la finalitat indicada Es tracta d’un ús fraudulent (Pérez Royo, J. 2023).


En Europa, i en Espanya en particular, tenint en compte les dramàtiques conseqüències del feixisme que hem patit i la presència important actualment de l’extrema dreta d’inspiració feixista a molts països, no podem banalitzar l’actuació política condescendent amb els plantejaments de l’extrema dreta, que han acabat amb guerres i amb l’extermini sense contemplacions de les forces polítiques  considerades contràries als seus plantejaments. 


És per això que és altament criticable l’acceptació per part de R. Tamames d’acceptar encapçalar una moció de censura a un govern democràtic presentada per Vox. El fals candidat a president de govern amb una amplíssima cultura política i econòmica que va del PCE al CDS li fa un enorme mal al sistema democràtic obrint les portes a un partit com el de VOX que actua estirant els partits de dreta com el PP (farcit de corrupció i de doble joc com és ben visible per exemple amb el CGPJ) a posicions pròximes al feixisme. 


Li se va dir per part de les forces polítiques que van recolzar el govern. Li ho han recordat des del mitjans de comunicació democràtics (VALLÈS, Josep Maria, 2023)

 Ens cal recordar-ho ara i ací davant  les consultes electorals d’enguany (municipals, autonòmiques i estatals) i les del Parlament Europeu de 2024 i més encara amb la presència important de l’extrema dreta de VOX ací, de RN a França, dels FI a Itàlia i d’AfD a Alemanya, entre altres.  

No podem oblidar la història pròxima del segle XX que ens obliga a actuar en conseqüència. Cal afirmar que el que ha fet R. Tamames i ad lateres  marca un camí inassumible per la democràcia.  


Notes:

PÉREZ ROYO, J. (2023) Fraude de Constitución (eldiario.es)

VALLÈS, Josep Maria (2023)  https://elpais.com/opinion/2023-03-23/peligros-de-la-desmemoria.html
PUBLICAT A LA REVISTA SAÓ (28.3.23)


https://revistasao.cat/sobre-la-mocio-de-censura-presentada-per-r-tamames-al-govern-de-p-sanchez-i-el-perill-de-lextrema-dreta/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada